Waar wordt een tandwielkast voor gebruikt?

Een tandwielkast (ook wel een gearbox genoemd) wordt veelal ingezet om het toerental van een motor aan te passen, zodat het past bij de rest. Tandwielkasten worden heel breed ingezet, bijvoorbeeld in de bagger industrie, productie maar bijvoorbeeld ook in hijskranen.

Wanneer een directe aansluiting op de motor te weinig koppel levert, kan er door middel van een tandwielkast voor worden gezorgd dat dit wel past. Gearboxes of tandwielkasten worden dus breed ingezet. Ze zijn bijvoorbeeld ook aanwezig in windmolens, waar er in Nederland een boel van zijn.

Belangrijk onderdeel

Voor bedrijven in de productie, maritieme markt en diverse andere markten kan er een probleem ontstaan wanneer deze tandwielkasten ermee ophouden. De productieproces kan stil komen te liggen of andere problemen kunnen zich voordoen.

Veel bedrijven die met tandwielkasten werken (zeker de grotere partijen) hebben vaak wel een backup om op terug te vallen, maar het is uiteraard belangrijk dat deze gearbox goed blijven functioneren. Inspectie is dan ook van groot belang, om te controleren hoe de tandwielen eruit zien. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die in deze markt actief zijn. Deze bedrijven controleren veel verschillende merken zoals Flender, wat bijvoorbeeld een merk is dat veel voorkomt.

Revisie

Ondanks regelmatige inspectie en onderhoud, komt het voor dat deze tandwielkasten toch de geest geven. Vaak zijn het dan de tandwielen die versleten zijn. In zo’n geval is het uiteraard van belang om deze zo snel mogelijk weer in de running te krijgen, om het productieproces niet teveel in gevaar te brengen. Door een revisie te laten uitvoeren kunnen er nieuwe tandwielen worden geplaatst en is deze weer zo goed als nieuw. Dit is vele malen voordeliger dan het aanschaffen van een geheel nieuwe gearbox. Bedrijven die deze revisies uitvoeren voeren vaak ook testen uit na de revisie, om er zeker van te zijn dat deze weer zonder problemen terug kunnen worden geplaatst bij de klant.